page
Auto Verkopen Zonder Keuring

Auto Verkopen Zonder Keuring

Auto Verkopen Zonder Keuring: Alles Wat Je Moet Weten

Wanneer je overweegt om je auto te verkopen, zijn er tal van vragen die in je opkomen. Een van de meest gestelde vragen is: “Moet ik mijn auto laten keuren voordat ik hem kan verkopen?” In dit artikel gaan we dieper in op deze kwestie en geven we je inzicht in de verschillende aspecten van het verkopen van je auto zonder keuring.

Auto Verkopen zonder Keuring: Is Het Mogelijk?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de potentiële koper. Als je van plan bent je auto te verkopen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop in de meeste gevallen verplicht. Dit zorgt ervoor dat de koper vertrouwen heeft in de staat van het voertuig. Echter, als je jouw auto wilt verkopen aan een professionele koper, zoals een opkoper van tweedehandswagens, of als de auto geëxporteerd wordt, is een keuring voor verkoop meestal niet verplicht. In dit geval is de koper verantwoordelijk voor de keuring, maar het is van belang om deze afspraak duidelijk te vermelden op de verkoopbon, een gouden tips van onze auto opkoper.

Tweedehandskeuring vs. Visuele Keuring

Voor keuring zijn er twee opties beschikbaar: een tweedehandskeuring en een visuele keuring. Een tweedehandskeuring is een uitgebreide technische keuring waarbij de inspecteur de auto op diverse punten controleert. Na de keuring ontvang je een tweedehandsrapport dat twee maanden geldig is. Als de auto niet binnen deze periode wordt verkocht of niet op naam van de nieuwe eigenaar wordt ingeschreven, moet er opnieuw een keuring plaatsvinden.

In sommige gevallen kan een volledige technische keuring overbodig zijn, en volstaat een visuele keuring. Hiervoor gelden twee voorwaarden:

 1. De auto is minder dan twee maanden geleden gekeurd.
 2. De vorige keuring was positief en resulteerde in een groen keuringsbewijs.

Indien aan deze voorwaarden is voldaan, kan een visuele keuring worden uitgevoerd. Tijdens een visuele keuring wordt de auto beoordeeld op uiterlijke kenmerken zonder gebruik te maken van meetapparatuur voor bijvoorbeeld uitlaatgassen, verlichting en ophanging. Mocht de inspecteur tijdens de visuele keuring echter een probleem ontdekken, dan kan alsnog een volledige tweedehandskeuring worden vereist, waarbij meetapparatuur wel wordt gebruikt.

Documenten Die Je Moet Voorzien

Tijdens de keuring worden niet alleen de auto gecontroleerd, maar ook de bijbehorende documenten. Om een succesvolle keuring te doorlopen, dien je de volgende documenten beschikbaar te hebben:

 1. Het laatste inschrijvingsbewijs van je auto.
 2. Het laatste keuringsbewijs, indien je auto recentelijk is gekeurd (minder dan twee maanden geleden).
 3. Het gelijkvormigheidsattest.
 4. Het identificatieverslag in het geval van een bedrijfswagen.

Daarnaast is het handig om de voertuiggegevens zoals het chassisnummer en de inschrijvingsplaat bij de hand te hebben. Het identificatieplaatje bevindt zich in de auto en op het inschrijvingsbewijs. Zorg ervoor dat dit plaatje leesbaar is, aangezien het na verloop van tijd kan slijten. Als dit het geval is, kun je een nieuwe chassisplaat of chassissticker aanvragen bij de garage, die deze op exact dezelfde plaats in de auto zal plaatsen.

Documenten Die Je Krijgt

Als de keuring succesvol verloopt, ontvang je van de inspecteur diverse documenten die je moet doorgeven aan de koper van je auto. Deze documenten zijn van essentieel belang voor de nieuwe eigenaar en omvatten onder andere:

 1. Een groen keuringsbewijs, geldig voor één jaar in geval van een volledige technische keuring.
 2. Een bewijs van visuele keuring van het voertuig, geldig voor één jaar vanaf de datum van de laatste volledige keuring.
 3. Een tweedehandsrapport met informatie over 33 gecontroleerde punten, wat de koper een duidelijk beeld geeft van de staat van het voertuig op het moment van verkoop.
 4. Een Car-Pass, een officieel document dat de kilometerstand van de auto garandeert en eventuele fraude uitsluit.
 5. Een aanvraag tot inschrijving, waarmee de koper de auto op zijn naam kan laten registreren via zijn verzekering. Dit document heeft ook een geldigheidsduur van twee maanden.

Het is van cruciaal belang om de Car-Pass samen met de andere documenten te overhandigen. In België is de Car-Pass verplicht voor verkochte auto’s die in het land zijn geregistreerd. Als je dit vergeet, heeft de koper het recht om de verkoop te annuleren. Net zoals het tweedehandsrapport en de aanvraag tot inschrijving, heeft ook de Car-Pass een geldigheidsduur van twee maanden.

Uitzonderingen

Zoals eerder vermeld, is een tweedehandskeuring verplicht wanneer je aan een particulier verkoopt, maar niet wanneer je aan een professionele koper verkoopt. Daarnaast is een tweedehandskeuring ook niet nodig als je je auto overdraagt aan bijvoorbeeld je partner of kind, met behoud van de nummerplaat. In geval van een nieuwe nummerplaat aanvragen bij de overdracht, wordt alleen een administratieve keuring voor de inschrijving vereist volgens Eric van wij kopen auto.

Auto Verkopen Zonder Keuring

Voordelen en Nadelen van Verkopen zonder Keuring

Nu we de basisprincipes van het verkopen van een auto zonder keuring hebben behandeld, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze aanpak.

Voordelen van Verkopen zonder Keuring

 1. Tijdsbesparing: Het vermijden van een keuring bespaart kostbare tijd die anders nodig zou zijn voor afspraken, inspecties en eventuele reparaties.
 2. Kostenefficiëntie: Reparaties kunnen duur zijn, en het verkopen van je auto in de huidige staat kan geld besparen op deze kosten.
 3. Flexibiliteit: Zonder keuring ben je niet gebonden aan strikte vereisten, wat handig kan zijn als je snel je auto wilt verkopen of niet wilt investeren in reparaties voor de verkoop.

Nadelen van Verkopen zonder Keuring

 1. Beperkt Aantal Kopers: Sommige potentiële kopers kunnen worden afgeschrikt door het ontbreken van een geldige keuring, zelfs als ze van plan zijn om deze zelf uit te voeren.
 2. Lagere Verkoopprijs: Een auto zonder keuring kan minder waard zijn dan een vergelijkbare auto met een geldige keuring, wat kan leiden tot onderhandelingen over een lagere verkoopprijs.
 3. Moeilijkere Verkoop: Het kan langer duren om een koper te vinden voor een auto zonder keuring, en extra inspanningen zijn nodig om de auto te adverteren en potentiële kopers te overtuigen.

Tips voor een Succesvolle Verkoop zonder Keuring

Als je hebt besloten om je auto zonder keuring te verkopen, zijn hier enkele tips om het proces soepel te laten verlopen:

 1. Eerlijkheid Is de Beste Aanpak: Wees volledig transparant over de staat van je auto. Geef alle relevante informatie over eventuele gebreken en problemen om het vertrouwen van potentiële kopers te winnen.
 2. Onderhandelingsruimte: Houd er rekening mee dat kopers zullen proberen te onderhandelen over de prijs. Wees bereid om te onderhandelen, maar sta ook stevig in je schoenen om een eerlijke prijs te krijgen.
 3. Adverteer Op de Juiste Plaatsen: Plaats advertenties op online platforms en sociale media om je auto onder de aandacht te brengen. Gebruik goede foto’s en beschrijvingen om de interesse van potentiële kopers te wekken.
 4. Bied Testritten Aan: Laat geïnteresseerde kopers een testrit maken om de auto te inspecteren en te beoordelen. Dit kan hen helpen vertrouwen te krijgen in de aankoop.
 5. Bereid de Benodigde Documenten Voor: Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten, zoals het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest, bij de hand hebt voor een vlotte transactie.

Met deze tips kun je je auto zonder keuring succesvol verkopen en een goede deal sluiten.

Overwegingen bij Verkopen zonder Keuring

Als je hebt besloten om je auto zonder keuring te verkopen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele overwegingen:

Onderhoud en Reparaties

Voordat je de auto te koop aanbiedt, is het essentieel om een grondige inspectie uit te voeren en eventuele noodzakelijke reparaties uit te voeren. Potentiële kopers zullen kritisch kijken naar de staat van de auto, en het is in jouw belang om ervoor te zorgen dat deze in goede staat verkeert. Het repareren van bekende gebreken kan helpen om de waarde van je auto te behouden en het vertrouwen van kopers te vergroten.

Prijsonderhandelingen

Het verkopen van een auto zonder keuring kan potentiële kopers terughoudend maken, wat kan leiden tot onderhandelingen over de prijs. Wees voorbereid op deze onderhandelingen en bepaal van tevoren de minimumprijs die je bereid bent te accepteren. Houd rekening met de kosten van eventuele reparaties die de koper zal moeten uitvoeren na aankoop.

Verkoopkanalen

Het kiezen van de juiste verkoopkanalen is cruciaal om je auto zonder keuring onder de aandacht van potentiële kopers te brengen. Naast traditionele advertenties in kranten en tijdschriften, kun je overwegen om online platforms te gebruiken, zoals websites voor tweedehandsauto’s en sociale media. Zorg ervoor dat je aantrekkelijke foto’s van de auto en een gedetailleerde beschrijving toevoegt om de interesse te wekken.

Veiligheid en Wettelijke Eisen

Zorg ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke vereisten en veiligheidsnormen bij het verkopen van je auto zonder keuring. Dit omvat het overhandigen van alle vereiste documenten aan de koper en het melden van de verkoop aan de juiste autoriteiten. Het niet naleven van deze voorschriften kan juridische problemen veroorzaken.

Hoe Potentiële Kopers Te Overtuigen

Het verkopen van een auto zonder keuring kan een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je potentiële kopers overtuigen. Hier zijn enkele tips:

Duidelijke Communicatie

Communiceer open en eerlijk over de staat van de auto. Geef details over eventuele gebreken en reparaties die nodig zijn. Het tonen van transparantie zal het vertrouwen van kopers vergroten.

Prijsonderhandeling

Wees flexibel bij prijsonderhandelingen, maar sta ook stevig in je schoenen om een eerlijke prijs te krijgen. Toon begrip voor de bezorgdheden van kopers en probeer tot een compromis te komen.

Adverteren

Maak gebruik van online advertenties en sociale media om je auto aan een breder publiek te presenteren. Plaats duidelijke foto’s en gedetailleerde beschrijvingen om de aandacht te trekken.

Testritten Aanbieden

Bied geïnteresseerde kopers de mogelijkheid om een testrit te maken. Hierdoor kunnen ze de auto persoonlijk ervaren en hun vertrouwen in de aankoop vergroten.

Documentatie

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten, zoals het inschrijvingsbewijs en het gelijkvormigheidsattest, bij de hand hebt voor een soepele transactie. Laat zien dat je professioneel en georganiseerd bent.

Het verkopen van een auto zonder keuring kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak. Door transparantie te tonen, flexibel te zijn in prijsonderhandelingen en effectief te adverteren, kun je potentiële kopers overtuigen en een succesvolle verkoop realiseren.